Plantui Smart Garden yrttigeneraattori

Viime jouluna pukilta saadulla Plantui 6 Smart Gardenilla on kasvatettu kaksi kierrosta yrttejä ja salaatteja. Lienee siis paikallaan summeerata kertyneet kokemukset. Ensimmäisen setin dramaattisista käänteistä voit lukea aiemmasta postauksestani (linkki).

Kaupan basilika vs. Plantuissa kasvatettu lehti

Vuoden toiselle kasvatuskierroksella laitoin smart gardeniin itämään thaibasilikaa ja rosmariinia. Basilikan kylvön suoritin oppikirjan mukaisesti: Plantuin kasvikapselista kansitarra pois ja kapselin asetus Smart Gardeniin sille kuuluvaan koloon. Juuri niin yksinkertaista kuin kaltaiseni patalaiska kuluttaja haluaa. Rosmariinin kohdalla tein poikkeuksen. Olin jostain saanut käsiini hyppysellisen vanhoja siemeniä, joten ripottelin niitä satunnaisen määrän aiemmalta kasvatuskierrokselta tyhjiksi jääneisiin kapseleihin. Kasvussa oli täten kolme thaibasilikaa Plantuin omissa kapseleissa ja kolme kapselia epämääräistä rosmariiniviritelmää. Presto! Vettä ja lannoitetta vesisäiliöön, valokansi paikalleen, pistotulppa seinään ja eikun idättämään.


Kuva otettu 8. marraskuuta.
Puolen vuoden vesivilijelyn jälkeen basilika näyttää näin elinvoimaiselta

Idättämisen jälkeen, puskien kasvaessa isommaksi, Plantuihin lisätään korotuspaloja. Korotuspalat nostavat valokantta ylöspäin, joka taasen mahdollistaa sen että kasvit voivat kasvaa entistä suuremmiksi. Itselläni on kaksi korotuspalaa, jotka tuntuivat varsin riittävältä omaan käyttöön. Oletuksena on, että mitä enemmän korotuspaloja käytetään, sitä isommaksi puskat kasvavat ja sitä enemmän yrttejä riittää lautaselle. Mikäli muistan oikein, niin neljän korotuspalaa on valmistajan ilmoittama maksimimäärä. Omalla kohdalla ongelmaksi muodostui puskan kasvunopeus; aina kun olin muutaman päivän teillä tietymättömillä, kasvit täyttivät koko alustan niin ettei kämpän ulko-ovesta tahtonut mahtua sisään. Tuntui kuin Plantui olisi tiennyt hetkensä tulleen. Talkin' about smart garden, eh? Basilikan kasvatus toimii juuri niin hyvin kuin valmistaja antaa ymmärtää. Ja kun makukin oli kohdillaan, niin thaibasilika pääsee jatkoon.


Rosmariini. Kasvatin ite ja säästin

Rosmariinin kasvatus ei ollut varsinainen jymymenestys. Yllä oleva kuva antaa osviittaa miten heikosti rosmariini jaksoi. Empirian perusteella rosmariini tarvitsee todella paljon valoa. Varjoon joutunut taimen ryhtyi välittömästi välttelemään kasvua, kannattaa siis pitää huolta että kasvit ovat keskenään samankokoisia. Toki siemenet olivat vanhoja ja olisin etukäteen voinut googlata rosmariinille myönteisiä kasvuolosuhteita, mutta tällä kertaa mentiin siitä ali mistä aita oli kumollaan. Jos jotain positiivista haetaan, niin tiedänpähän paremmin. Ja onpa Plantui jopa kehittänyt valaistukseen parannusta, siitä lisää alempana.

Yhden hengen taloudessa kannattaa pohtia montako kapselia kutakin laatua kannattaa laittaa kasvamaan. Kuten mainittua, tällä hetkellä hakkuita odottaa kolme puskaa thaibasilikaa ja kaksi kitukasvuista rosmariinia. Yhden kuolleen rosmariinin taimen katkaisin ajat sitten. Basilika kasvaa edelleen vallan mainiosti. Positiivisen ongelman(?) muodostaa se että yrttien kasvunopeus yllätti satunnaisen kasvattajan, kyseisen lajikkeen hienostuneet nyanssit alkaa olla jo liian tuttuja. Tai siis, homma alkaa erehdyttävästi muistuttamaan kesäkurpitsan aiheuttamaa lapsuusajan traumaa. Tuolloin kotitalon pihassa kasvaneista zucchineista nautittiin äärimmäisen innovatiivisissa muodoissa. Raakana salaatissa, keitettynä, mehujäänä, höyrytettynä, pariloituna, grillattuna, mehuna, risottona, carpacciona ja ties millaisena variaationa. Saattaapi olla että osa edellä mainituista herkuista on omaa mielikuvituksen tuotetta, mutta saahan siitä osviittaa millaisen järkytys tuo kolmenkymmenen vuoden takainen kesä oli. Hiljalleen helpottaa, terkkuja vaan äidille. <3


Plantui Growth Light Height Block

Pari päivää sitten bongasin Plantuin tuotekehitysosaston uusimman innovaation: Growth Light Height Block nimisen, kasveille entistä enemmän valoa tarjoavan korotuspalan. Lisävalo asetetaan normaalin korotuspalan tilalle, jolloin kasvin saa valoa myös sivulta. Mokkula on yhteensopiva Plantui 6 mallin kanssa. 



Light height block sopii ainakin niille joiden käyttöön Plantui 6:n valokannen 18 lediä ei riitä. Valmistajan mukaan lisävalosta hyötyvät ainakin tomaatin ja chilin kasvattajat. Koitan saada korotusvalopalan jostain käsiini ja empirian pohjalta myöhemmin raportoida lisävalon vaikutusta kasvuun. Viimeisen tiedon mukaan tuotteen toimitukset alkavat Plantuin verkkokaupasta 11. päivä marraskuuta. 

Summa summarum

Yritin kaivaa tietoa ajankohdasta jolloin laitoin kasvit itämään. Kalenteria piti plarata taaksepäin kuukausitolkulla, itse asiassa aina huhtikuun alkuun asti. En tiedä kauanko kasvien oletetaan pysyvän elinvoimaisina, mutta ainakin tuo basilika edelleen tunkee uutta isoa lehteä nopeammin kuin ehdin sitä kuluttamaan. Plantuin sivuille thaibasilikan kohdalle surfatessa saa käsityksen että sadonkorjuuaika (saattaisi) olla 70 päivää. Siihen nähden tuo seitsemän kuukauden omavaraisuus kolmella kapselilla on kiitettävä suoritus.

Seuraavaksi aion järjestää avohakkuut ja leikata kasvit matalaksi. Itse smart garden ansaitsee lyhyen lepo- ja pesutauon, jonka jälkeen lähden pohtimaan tulevien kuukausien yrttitarpeita.

Täältä tähän.




Kommentit

Suositut tekstit