19. helmikuuta 2016

Plantui Smart Garden - salaattia kylppäristä


Viime jouluna Pukki veti ässän parrastaan ja pakkasi lahjasukkaan Plantui 6 Smart Garden -nimisen aparaatin. Kyseinen vempele on vesiviljelyyn perustuva älypuutarha, joka säätää valon määrää ja laatua kulloinkin kasvatettavan rehun elinvaiheen mukaisesti. Laite myös pitää sisällään automaattisen pumpun, joka tarpeen mukaan antaa vettä kasvien juurille. Käyttäjän vastuulle jää veden ja lannoitteen lisääminen vesisäiliöön, sekä valokannen korkeuden säätäminen kasvatusalustaan nähden. Ja tietysti sadonkorjuu oman käytön mukaan. Kaikkiaan siis hyvinkin simppeli tapa kasvattaa yrttejä, salaattia ja syötäviä kukkia.
Omaan starttipakettiini Pukki oli ansiokkaasti valinnut Thai basilikaa, sekä kaksi erilaista salaattia: Sweet blonde ja Mizuna. En lähde arvailemaan kotimaisia vastineita salaattien nimille, Googlatkoon ne joita kiinnostaa. Kasvatuksen alkutoimet olivat niin suoraviivaiset ja ohjeet yksinkertaiset, että jopa kaltaiseni teoreetikko sai kasvun käyntiin reilussa kymmenessä minuutissa. Alkuun Plantui nökötti keittiön nurkassa, mutta erilaisista unirytmeistä johtuen päätin siirtää laitteen suljetun oven taakse. Aamuyöllä koko kämppään möllöttävä violetti tai sininen valo ei nimittäin edistänyt omaa nukkumista. Hence, Plantui had to move.
Alkuun kasveja idätetään jonkin aikaa. Merkistä ja mallista riippuen aika vaihtelee viidestä kymmeneen päivään. Salaatin venyessä mittaa, valokantta nostetaan hiljalleen ylöspäin lisäämällä erikseen(?) myytäviä noin kymmenen sentin mittaisia välikappaleita vempeleen rakenteisiin.

Laitteessa on muistaakseni kolmen litran vesisäiliö, joka riittää useammaksi viikoksi kerrallaan. Veden loppumisesta Plantui varoittaa vilkuttamalla sinistä valoa, eipä juuri tarvitse arvailla että missä vaiheessa salaatit kuukahtaa. Simppeliä, helppoa, nopeaa.


Lautaselta

Ensimmäiselle kasvatuskierrokselle arvoin Mizunaa ja Sweet Blondea. Kuten salaatit yleensäkin, nämäkään eivät yksinään tarjonneet suurempia makuelämyksia. Mizunassa vivahdus hernettä, kevään tuoksua ja vastaleikattua nurmikkoa. Sweet blonde taasen ei ollut alkuunkaan nimensä veroinen, ei nimittäin paljoa poikkea tavallisesta salaatista. Ei jatkoon. 

Eräpäivä / tuomiopäivä


Kohtalokas erehdys - seurauksena avohakkuut

Kerrostalonkämpän kylppärissä vehreänä rehottava salaattiyhdyskunta jaksoi hämmästyttävän tehokkaasti puskea uutta lehteä viikko toisensa jälkeen. Elämä maistui ja tuoreet rehut oli turvattu, siis siihen asti kunnes typeryyttäni kiikutin Citymarketista ostetun korianterin Plantuin viereen saamaan valohoitoa. Korianteri kiitti huomionosoituksesta luovuttamalla vastineeksi muutaman ärhäkän terhakan ötökän pieteetillä vaalimaani salaattitarhaan. Tajusin erheeni auttamatta liian myöhään, jolloin öttiäiset olivat jo kotiutuneet kituvasta kaupan yrtistä mehukkaaseen salaattigeneraattoriini. Pöh. Huolimatta/johtuen kylppärini lähtökohtaisesti vihamielisestä kasvuympäristöstä, kirvojen luonnolliset viholliset on vähissä. Ainakaan leppäkerttuja ei ole tallustanut vastaan ihan viime aikoina. Syötävien kasvien kohdalla myrkyttäminenkin tuntuu kelvottomalta ajatukselta, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää koko puskan parturointi maan tasalla. Toinen pöh.

Kirvayhteiskunta tulee kokemaan brutaalinen lopun allekirjoittaneen lautasella. Todennäköisesti kanalla ja couscousilla höystettynä. Oppivathan.


Palautuminen

Nykyisellään vallitsevan floran ja faunan terminoinnin jälkeen koko Plantui pitää tyhjentää, pestä, kuivata, höyrypuhdistaa, pakastaa ja lopuksi vielä noitua - ihan vaan varmuudeksi. Seuraava kasvutarina pitää sisällään jotain muuta kuin tavallista tylsää salaattia, sitä kun saa lähikaupasta nopeammin, enemmän ja halvemmalla. Ajatuksissa on laittaa itämään 2-3 eri laatua basilikaa, josta toivottavasti saa satoa pitkään.

Mikäli pienimuotoinen rehujen kasvatus kotioloissa kiinnostaa myös pimeänä aikana, Plantui antaa siihen hyvän mahdollisuuden. Toki maailmalta ja myös Suomesta löytyy monia kilpailevia tuotteita. Näistä minulla ei kuitenkaan ole kokemusta muutoin kuin että eräässä kaupassa hypistelemäni halpislaite näytti, no halvalta. Vaadittavien alkuinvestointien vuoksi kasvatuksessa ei taloudellisesti ole mitään järkeä. Kaupasta kun saa jos jonkinmoista syötävää pensasta vajaalla parilla eurolla per puska, mutta harva meistä harrastuksensa valitsee pelkkien eurojen perusteella.

Onko sinulla kokemuksia Plantuin käytöstä, onnistumisista ja vastoinkäymisistä? Mikäli näin on niin kaikki kommentit ovat tervetulleita.

4 kommenttia:

 1. Minä olen kasvattanut monta sukupolvea yrttejä ja salaatteja. Se on hauskaa.Käytän salaatteja lähinnä mausteena kaupasta ostettuihin salaattipohjiin. Bulkkisalaatin kasvatus pelkästään ei tosiaan kannata. Joskus ötökät valtaavat puutarhan. Mutta niin voi käydä kaikilla laitteilla tai kasvimaallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos kommentista. Parhaillaan omassa Plantuissa on kasvamassa kolme thaibasilikaa (kapseli) ja testimielessä tyhjiin kapseleihin heittämiäni rosmariinin siemeniä. Basilika rehottaa järjettömästi, itse asiassa niin hyvin että kyseinen herkku alkaa tunkea ulos korvista. Ehkä nyt olisi oikea aika laittaa jotain muuta kasvamaan? Rosmariinit lähtivät itämään, mutteivät koskaan näyttäneet varsinaisesti viihtyvän. Lisäksi lehtien päät alkavat ruskistumaan aika nopeasti. Nopean googlauksen perusteella en löytänyt syytä moiselle. Onkohan viisaammilla ajatusta mistä moinen voi johtua?

   Ötökkäinvaasio oli tyystin oma vika, eikä sitä luonnollisesti voi Plantuin piikkiin laittaa. Opinpahan sen ettei kaupasta ostettuja tuotteita voi laittaa omien kasvien viereen. Ainakaan ennen perusteellista tarkastusta ötököiden osalta.

   Mikä on sinun suosituksesi parhaaksi Plantui kasviksi?

   Poista
 2. Voit toki ajastaa Plantuin nukkumaan omiin unirytmeihisi sopien, -itse ainakin säilytän mieluusti tällaista kaunista design-esinettä näkyvillä ihan omaksi ilokseni. Kannattaa tsekata Plantuin käyttöönotto- ja ylläpitovideot YouTubesta, jos faktapuoli on hieman hapuilevaa. Saa enemmän hyötyä irti laitteesta. Plantui 6:n mukana tulee 2 korkeuspalikkaa, mutta niitä voi ostaa lisää. Itse en ole kokenut lisäpalikoita tarpeelliseksi. Lempikasvatettaviani ovat erilaiset basilikat, erityisesti Spicy, joka päihittää voimakkuudellaan kaupan yrtit mennen tullen, sekä pok choy ja ihanan kipakka rucola. Myös lapsuuden kesäkeitosta tuttu persilja maistuu Plantuista aivan nostalgisen ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos kommentista. Kiva kuulla että löytyy muitakin Plantuin ystäviä. Olen perehtynyt laitteen käyttöön. Lähinnä omaa unirytmiä tässä moitin. :) Plantui menee tunnollisesti illalla nukkumaan ja herää aamulla aina samaan aikaan. Oma nukkumaanmenoaika ja herääminen vaihtelee siinä määrin että tällaisessa avonaisessa kämpässä kajastava sininen valo alkoi haittaamaan.

   Itselle tuttuja ovat tavallinen ja thai-basilika. Osaatko sanoa miten tuo mainitsemasi spicy vertautuu esimerkiksi tuohon thaikkuversioon?

   En tiedä huomasitko, mutta kirjoitin myös toisen postauksen aiheesta tänne: http://jkorelin.blogspot.fi/2016/11/plantui6thaibasilikarosmariini.html En ole saanut aikaiseksi lupaamaani Plantuin siivousta, vaan yrtit rehottavat siellä edelleen. Rosmariini ei ilmeisesti aiemmin saanut riittävästi valoa, koska nyt se näyttäisi voivan varsin mainiosti.

   Oletko testannut uutta valaisevaa korkeuspalikkaa? http://plantui.com/fi/product/plantui-growth-light-height-block/

   Poista