Suunto 9 vs. Suunto Spartan Ultra vs. Suunto Ambit2

Nyt on mittaria koko käsivarrelle! Vauhtisammakon juoksukoulun ja Suunnon yhteistyön kautta sain päivitettyä uutta rautaa koeajoon. Laite on edelleen tuttua ja turvallista Suunto-mallistoa ja on nimeltään Suunto 9 Baro Black with Belt. Vuosien mittaan käsivarteeni on kasaantuneet myös mallit Ambit 2 ja Spartan Ultra. Nämä molemmat olen ostanut itse, kun taas viimeisimmän sain tultuani valituksi Suunto Pacemaker Ambassadoriksi tämän vuoden Paavo Nurmi maratonille. Sain Suunto 9:n jokusen viikkoa sitten sitten. Seuraavassa lyhytaikaisen käytön jälkeisiä ajatuksia mallien välisistä eroista ja yhtäläisyyksistä. Postaus on pintapuolinen, takuulla subjektiivinen, raapaisu laitteiden ominaisuuksiin ja kehityskaareen. Kattavampi esittely Suunto 9:stä löytyy esimerkiksi DC Rainmakerin sivuilta.

Mittarin saatuani kuvasin unboxing videon ja se löytyykin aiemmasta blogipostauksesta.

Mittaria pitempäänkin käteen -
Vasemmalta oikealle Suunto Ambit 2, Suunto Spartan Ultra, Suunto Baro 9

Suunto Ambit 2

Tukeva, kestävä, työkalumainen silleen hyvällä tavalla. ANT-lähetinmokkula söi paristoja kiukulla, myös itse lähetinvyöt olivat kulutustavaraa. Latauskaapelin nastat jäävät jumiin. Suunnon ensiluokkainen asiakaspalvelu ansaitsee kiitoksen kun jaksoivat lähettää uusia vöitä ja kaapeleita takuuseen. Vaihdoin Spartan Ultraan ihan vain siksi että halusin uuden mittarin. Ambitissa ei ollut mitään vikaa. Riittävän pitkä hihna. Mittarin saa näkyville takin hihan päälle vaikka kelit olisivatkin huomattavan arktiset. Itse mittarin mekaniikalle wahva peukku. Kestää

Suunto Spartan Ultra 

Spartan Ultran (SU) ostin huhtikuussa 2017. Valinta osui SU malliin sen pisimmän akunkeston takia. Ultra ei mittaa sykettä ranteesta, joka rajoittaa sen toimintaa esim. palautumisen seurantaa ajatellen. Myös tämän mallin lähetinvyö syö paristoja, joskin paljon maltillisemmin kuin Ambit2. Valkoinen ranneke on pysynyt hyvin puhtaana, vaikka mittari kädessä onkin ryvetty useammassakin hetteikössä. Spartan Ultran akun kesto ansaitsee myös ison peukun. Lataus tuntuu hitaalta, joskaan en ole latauksen kestoa kellottanut. Unen laadun seuranta suuntaa antava. Tämä johtuu ymmärtääkseni siitä että mittaus perustuu puhtaaseen liikeanturin dataan, pelkällä mittarilla kun ei sykettä saa mitattua. Jos liikut nukkuessasi, nukut siis huonosti. Olen, sängystä nousematta, saanut monena yönä kellotettua itselleni muutaman sataa askelta. Mittarin tullessa markkinoille useat käyttäjät ovat valittaneet sales start softan olleen raakile, tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä. Viimeisin suuri ohjelmistopäivitys toi mittarin sille tasolle kuin sen olisi pitänyt myynnin alkaessa ollakin. Käyttöliittymän logiikka avautuu nyt minullekin.

Vielä pikku nyanssi koskien unen mittaamista: Laitoin mittarin illalla lataukseen potkupalloa katsellessani. Matsin loputtua akku oli täynnä joten laitoin mittarin käteen ja menin nukkumaan. Aamulla hämmästelin 11 tunnin yöunia. Laite (liikeanturi) oli mitä ilmeisimmin tulkinnut latauksen aloituksen nukkumaan menemiseksi ja alkoi laskemaan tunteja kuin lampaita. Sinänsä loogista, eihän mittari tuona aikana liikkunut. SW kehitysporukalle FYI: Harva nukkuu kahlehdittuna metrin mittaisella piuhalla tietokoneen USB porttiin. Mittari ei myöskään ole kovin mukava jos sentin paksuinen - vahvalla magneetilla mittariin kiinnittyvä latausliitin on kiinni Spartanin ja ranteen välissä. Unen mittauksen ei siis pidä käynnistyä mittarin ollessa latauksessa. Ugh. Treenin jälkeinen synkka on _hidas_. Varsin usein se myös epäonnistuu ensimmäisellä kerralla. Johtuuko sitten bluetooth yhteydestä, käyttämäni puhelimen (Apple) BT toteutuksesta vai Suunnon mobiiliappista, mene ja tiedä.

Sync failed. Again



Suunto 9 Baro

Käyttöliittymä on tuttu Spartan Ultrasta. Äkkiseltään katsottuna poikkeavia ovat vain ranteesta tapahtuvaan sykemittaukseen liittyvät näytöt ja asetukset. Mukana tullut tuhti käyttöohjekirja (edit: kyseessä on quick guide) sisältää vain opastuksen vain perustoimintojen käyttöön. Siis sellaisiin toimintoihin joita ainakin itse osasin käyttää ilman apuja. Latauskaapeli toisessa päässä on jo Spartan Ultrasta tuttu, vahvalla magneetilla varustettu pikaliitin. Kaapelin toisessa päässä oleva USB liitin on edelleen edellistä sukupolvea, eikä uusinta mallia (USB-C). Mittaria ladatakseen pitää kaivaa museosta esiin sopivaa välineistöä. Toki, perus 'usbi' (liekkö se sitten malli A) on takuulla yleisin liitäntä tietokoneen kyljessä vielä pitkään. Sekä Spartan Ultrassa, että Suunto ysissä korkeuden mittaus perustuu ilmanpaineeseen. Tätä kirjoittaessani toinen mittari näyttää 44 metrin korkeutta meren pinnasta, kun taas toinen ilmaisee 104 metriä. En kuitenkaan vielä ole määritellyt reference pointia Suunto 9:lle ja automaattinen säätö saattaa viedä vielä hetken. Kattellaan.

Myös Suunto 9:ä bluetoothin avulla Movescountiin synkatessa ensimmäinen yritys epäonnistuu lähes poikkeuksetta. Ja koska mobiiliapissa ei ole "sync now" -tyyppistä painiketta, harjoituksen siirtääkseen käyttäjä joutuu kikkailemaan tovin jos toisenkin. Jokaisen harjoituksen olen lopulta onnistunut siirtämään, mutta parhaimmillaan (i.e. pahimmillaan) aikaa on subjektiivisesti arvioiden vierinyt liian pitkään. Suihkussa ehtii hyvin käydä. Ja syödä.


"Last sync failed"


Ranteesta tapahtuvalta sykkeen mittaukselta odotin paljon ja sen suosio onkin kasvanut viime aikoina. Tämä ei ole kovin suuri yllätys,  onhan se sykevyötä näppärämpi tapa taltioida sykkeet normaalin arjen tohinassa. Kaikki merkittävät valmistajat ovatkin lisänneet optisen mittauksen uusiin laitteisiinsa. Kuten todettua, omassa - saatikka missään muussa - Spartan Ultrassa ei optista mittausta vielä ollut, Suunto 9:n se oli kuitenkin saatu mahdutettua. Empiiristä tietoa toiminnosta minulla ei näin ole päässyt kertymään. Ymmärrykseni mukaan ranteesta saatava syketieto on kohtuullisen luotettavaa, mutta jos ihan oikeaa sykedataa halutaan kerätä talteen, rinnan ympärillä oleva lähetinvyö on edelleen se varma valinta.

Muutaman käyttökerran jälkeen ajatukset optisesta mittauksesta ovat ristiriitaiset. Liekö teknologia sittenkin vielä liian tuoretta, vai onko vika käyttäjässä? Siis, mittarin remmi liian löysällä tai mittari väärässä kohtaa käsivartta. Joka tapauksessa on vaikea luottaa optisen mittauksen dataan. Hyvänä uutisena se, että joissakin harjoituksissa 9:n optisesti mittaama syke on hämmästyttävän lähellä Spartan Ultran ja lähetinvyö -combon taltioimaan dataa. Toisinaan saatava data on yhtä hyödyllistä kuin käyttäisi käkikelloa Formula 1 autojen kierrosaikojen tallentamiseen. Ääripäänä tahaton golf-kierroksen syketietojen tallennus optisella mittauksella (kuva alla). Tosin, on yleisesti tiedossa, että esim. mailapelit ovat haasteellisia optiselle mittaukselle. Ainakin ranteesta tapahtuvalle mittaukselle. Olisi mielenkiintoista kuulla millaisia kokemuksia sinulla on optisesta sykkeen mittauksesta?

Golfin sykkeet ranteesta mitattuna.
Vaikea uskoa dataa oikeaksi.

Harjoituksen synkronointi mittarista Suunnon pilvipalveluun tapahtuu mobiililaitteeseen asennettavan sovelluksen avulla. Movescount appi käyttää puhelimen tai tabletin bluetooth yhteyttä datan siirtoon. Bluetooth yhteys ei itsessään ole mikään järisyttävän nopea, joten on ymmärrettävää että harjoituksen siirto kestää kotvasen. Joissain tapauksissa siirto kestää piiiiiitkään ja kuten aiemmin jo Spartan Ultran yhteydessä kirjoitin, lähes poikkeuksetta ensimmäinen yritys päätyy "sync failed" ilmoitukseen. Suunto on ilmoittanut että Movescount palvelun kehitys on päättynyt ja panokset suunnataan Sports-Trackerin pohjalle rakennettuun uuteen palveluun. Tätä palvelua en ole testannut kuin aivan pikaisesti, toivottavasti synkronointiongelmat poistuvat uuden palvelun myötä.

Suunto 9:n ranneke on käyttäjän vaihdettavissa. Tämä muutos aiempiin malleihin. Lisäksi ranneke on pehmeämpää ja joustavampaa materiaalia kuin esim Ambit2:ssa. Käsi tykkää.

Postauksessa mainitut mittarit ovat eri sukupolvea. Kehitys näkyy niin materiaaleissa, ominaisuuksissa kuin toiminnoissa. Peruskäyttäjä pärjää kaikilla kolmella mallilla. SU:n ja 9:n ominaisuutena tuleva kosketusnäyttö ei ole niin herkkä kuin esim matkapuhelimessa. Nice to have, muttei välttämätön. Jos Spartan Ultraa vielä löytyy alennusmyynnistä, etkä ole optisen mittauksen perään. Suosittelen tsekkaamaan josko laite täyttäisi tarpeesi.

Voit seurata Suunto 9:n käyttökokemuksia myös Instagramista @Puutiikeri-käyttäjätililtäni

Kommentit

Suositut tekstit