Testissä Halti Kaakko kuoritakki

Sain testiin Haltin uuden Airlight sarjan takin. Tulevien kahden viikon ajan asetan itseni ja Halti Kaakko takin alttiiksi Turun koviin keleihin, ulkopaikkakuntien yllätyksiin ja Suomen syksyn äärimmäisiin olosuhteisiin. Bookmarkkaa tämä sivu ja seuraa tilanteen kehittymistä. Pyrin raportoimaan muutamana päivänä viikossa. Jos haluat tietää jotain takista, kirjoita kysymyksesi kommenttikenttään niin pyrin selvittämään tai testaamaan mieltäsi arveluttavat asiat.

Lisää tietoa tuotteesta löydät Haltin sivuilta. Linkki

Halti Kaakko, värinä Lime Punch


Update 28.10.


Pari päivää sitten postimies soitti ovikelloa ja löi käteeni A4 kokoluokkaa olevan, paksun kirjekuoren näköisen pehmeän nyssäkän. Ihan heti en hahmottanut että paketissa oli takki, mutta nopea vilkaisu lähettäjätietoihin antoi viitettä siitä että uusi takkihan se siinä saapui ja vielä näppärästi kirjekuoressa toimitettuna. Oma kokemukseni teknisistä liikuntavarusteista koostuu juoksuun ja pyöräilyyn tarkoitetuista, selkeään hikiliikuntaan soveltuvista vaatteista. Nyt testissä olevan takin mukaisten outdoor tuotteiden käyttö on jäänyt vähemmälle. Ja sitten asiaan.

Kirjekuoresta paljastui kaikin puolin yllä olevan kuvan mukainen rotsi. Jotenkin jaksan aina hämmästyä miten ohut nykyaikainen kuoritakki voi olla. Valmistajan mukaan takkiin on kuitenkin saatu mahdutettua modernia teknologiaa siinä määrin että heikompaa hengästyttää. Keveys, leikkaus, tuulenpitävyys, hengittävyys ja vedenpitävyys mahdollistavat tuotteen ympärivuotisen käytön. Pääsin vaikuttamaan testiini tulleen takin väriin ja kokoon. Värejä on tarjolla kaksi: Kotimainen kansallisväri (räikeän musta) ja oma valintani joka oli vihreähkö (Lime Punch). Interwebissä valmistajan sopivuustaulukoita lukemalla en saavuttanut haluttua ymmärrystä itselle sopivasta koosta, joten avuksi tuli perinteinen kivijalkaliike. Asiantunteva myyjä ja hyvä valikoima siivittivät oikeaan valintaan. Yläpeukku Turun Stockmannin yhteydessä olevalle Scandinavion Outdoor liikkeelle, alapeukku Haltille jonka sivuilla oleva kokotaulukko väitti että pienin saatavilla oleva koko on S. Todellisuudessa takista on olemassa myös XS-koko, joka lopulta oli myös oma valintani. Erityismaininta vielä kaikille #digitalisteille: Eiköhän vihdoin kehitetä jonkinmoinen killer palvelu jonka avulla asiakkaalle saadaan tuotteesta kerralla oikea koko ja verkkokaupan palautusprosentit järjellisiksi.

Pehmeä lasku tuotetestaukseen: Takki ja testaaja ulkona

Update 31.10.

Edellisessä päivityksessä mainitsin että itselleni sopiva takki on kokoa XS. Haltin sivuilla olevan kokotaulukon mukaan arvelin olevani small ja medium -kokojen välimaastossa. Koska, kuten jo mainittua, kuoritakin ei ole tarkoituskaan lämmittää vaan suojata vedeltä ja viimalta, lämmönsäätely hoidetaan alle puettavien kerrosten avulla. Tarvitaan siis pelivaraa että pärjää kesällä, toisena ääripäänä sitten se juhannus ja räntäsade. 

Takkia valitessa yksi oleellinen mitta on rinnanympärys. Peilikuvan perusteella muistutan pitkänmatkanjuoksijaa, toki sillä erotuksella etten jaksa järin pitkään jolkotella. Mittanauha on liikuttavan yksimielinen peilin kanssa, jolloin rinnanympärys osuu haarukkaan 89-100 cm. Siis uloshengitys vs sisäänhengitys. Noilla luvuilla liikutaan medium koossa, kuitenkin XS istuu parhaiten raavaaseen (180cm, 69kg) ruhooni. Kannattaa olla valppaana sen oikean koon suhteen. 
Aurinkoisen kelin innoittamana olin tänään kylillä kävelemässä. Lämpötila oli muutama aste plussalle, auringosta huolimatta tuuli puhalteli jostain pohjoisen tienoilta. Takin alle olin arponut pitkähihaisen puuvillaisen t-paidan ja tuhdin villapaidan. Liikkeellä ollessa pärjäsi OK, mutta heti kun pysähtyi, niin syksyn hyytävän kylmät sormet löysivät tiensä sisään paidanhelmasta. Josta tulikin mieleen että huolimatta siitä että takki on tuulen ja vedenpitävä, niin taskun sisäosat eivät ole, vaan ne on ommeltu verkkokankaasta. No mikäs ongelma se sitten on? Jos taskun vetoketju on jäänyt auki, niin tuuli pääsee viilentämään käyttäjää. Hyvä asia lämpimillä keleillä, syksyllä/talvella ei niinkään.

Update 7.11. 

Sadetakille ei viime päivinä oikein ole löytynyt käyttöä. Toki aina kävelylle lähtiessäni vedän Haltin päälleni, ulkolämpötila määrittelee sitten sen mitä alle laitetaan. Eilinen viiden asteen pakkanen ja napakka tuuli ei estänyt omaa ulkoilua, vaan puolen tunnin semilaiska maleksinta tuli jälleen suoritettua. Tällä kertaa puin alimmaksi vaatekerrokseksi Craftin pitkähihaisen aluspaidan ja sen päälle ohuen, mutta lämpimän Puman takin. Näiden päälle tuulta suojaava Halti Kaakko. Vaatemäärä oli oikea, mutta yhä edelleen hämmästelen XS kokoisen takin tilavuutta. En kyllä ole varma siitä onko käyttäjän omat mitat takin kokoa suurempi huolenaihe. 

Yksi negatiivinen asia bongattu takista. Kaulus tulee (oikeaoppisesti) hyvin korkealle suojaten kaulaa ja leukaa kylmältä. Tämän seurauksena kaulus hiertää leuan kohdalta, joten käytännössä kaulaliina tai putkihuivi vaaditaan suojaan nassua naarmuilta. 

Kommentit

 1. Moro Jari! Oletko käyttänyt Kaakko-takkia vielä varsinaisen testijakson jälkeen? Miltä se on vaikuttanut pitemmän käytön jälkeen? Olisiko takki mielestäsi hyvä hankinta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morot ja pahoitteluni etten saanut vastattua tähän aiemmin. Talvi tuli, enkä pärjää noin ohuella rotsilla hyytävässä kylmyydessä. Halusin takin myös olevan melkoisen tyköistuva, joten otin tarkoituksella niin pienen ettei sen alle kovin montaa vaatekerrosta edes mahdu. Turhamaisuus toiminnallisuuden edelle? :o

   Tuon marraskuisen päivityksen lisäksi Kaakko ollut päällä ehkä kerran tai kaksi, eli uutta raportoitavaa ei valitettavasti ole syntynyt. Ostaisinko noinkin arvokkaan takin? En usko raaskisin investoida. Tämä kommentti koskee siis vain ja ainoastaan omia tarpeitani, eikä millään muotoa ota kantaa hinta/laatu suhteeseen.

   Poista
 2. Moi!
  Oletko testannut takkia (arki)pyöräilyssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Käytin Kaakkoa märän kelin takkina nyt syksyn ja alkutalven ajan. Siis kun pyöräilin kotoa rautatieasemalle. Matkaa ei ollut kuin pari kilometriä per suunta, mutta silti niin pitkä että tavallinen tuulitakki päästi veden läpi. Kaakko piti veden ulkopuolella ja kropan lämpimänä. Ainakin tuolla lyhyellä matkalla kaikki vesi pysyi ulkopuolella kertyen takin ulkopintaan vesihelmiksi. Kuivaaminen onnistui helposti kevyellä ravistelulla. Takin sivuilla olevat pitkät vetoketjulliset tuuletusaukot parantavat tarvittaessa ilmanvaihtoa.

   Taisin kerran räpsiä kuvia miten vesi jää takin ulkopinnalle (positiivinen asia :) Koitan kaivella niitä jostain ja lisään postaukseen.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit